Sos pesto dobrze komponuje się z mięsem i rybami. Jest też idealną marynatą do kurczaka lub łososia. Dodaje potrawom pikantności, dzięki czemu są smaczniejsze i zdrowsze.
Poniżej znajdziesz przepis, który warto zapisać. Do dzieła!
1. Umyj świeże zielone liście bazylii i osusz je papierowym ręcznikiem.
2. Obierz czosnek, przeciśnij go przez praskę, a parmezan zetrzyj na tarce. Zamiast parmezanu możesz użyć dowolnego twardego sera, w tych samych proporcjach.
3. Teraz dodaj sól morską (możesz zastąpić jodowaną).
4. Następnie dodaj zmielone orzeszki piniowe. W klasycznej recepturze stosuje się orzeszki piniowe, jednak orzechy zwykle nie są tanie, więc z powodzeniem możesz je zastąpić orzechami włoskimi. Pamiętaj tylko, aby je obrać ze skórki, żeby sos nie był gorzki.
5. Do zmielenia suchych składników użyj blendera, mieszanka powinna być sypka.
6. Na koniec dodaj oliwę z oliwek lub olej lniany i ponownie wymieszaj blenderem. Oliwę dodawaj stopniowo, aby dobrze wymieszał się z pozostałymi składnikami.