Już od jakiegoś czasu, chętnie sięgamy po zdrowe, naturalne produkty bez konserwantów, barwników i chemii. Domowe kiełbasy i szynki nie mają sobie równych wśród sklepowych produktów.
Przepis na tą pyszną, suszoną wieprzowinę jest dla wytrwałych i cierpliwych. Jednak gwarantuję, że jest tego warta!
Z całą pewnością przechowasz ją w lodówce znacznie szybciej niż kupioną w sklepie nawet najlepszą kiełbasę, czy szynkę. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
Umyj i osusz ręcznikiem papierowym mięso wieprzowe. Jeśli posiada, odetnij ostrym nożem nadmiar tłuszczu.
W miseczce, wymieszaj tymianek, pieprz, rozmaryn i zmielone liście laurowe oraz kolendrę. Z każdej strony natrzyj mięso przygotowaną mieszanką przypraw i ziół.
Przełóż mięso do pojemnika, zasyp grubo solą i wstaw do lodówki na 2 dni. Od czasu do czasu przewróć mięso na drugą stronę.
Po 2 dniach wyjmij mięso z lodówki, wypłukaj je pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
Tym razem bez soli, ponownie natrzyj mięso przyprawami i owiń w czystą, suchą gazę. Umieść mięso w lodówce lub w innym wentylowanym i chłodnym miejscu na 2 tygodnie.