Suszona wieprzowina. Pyszna, domowa bez konserwantów i barwników. Prosty, domowy przepis

Już od jakiegoś czasu, chętnie sięgamy po zdrowe, naturalne produkty bez konserwantów, barwników i chemii. Domowe kiełbasy i szynki nie mają sobie równych wśród sklepowych produktów.
Przepis na tą pyszną, suszoną wieprzowinę jest dla wytrwałych i cierpliwych. Jednak gwarantuję, że jest tego warta!

 

 

Z całą pewnością przechowasz ją w lodówce znacznie szybciej niż kupioną w sklepie nawet najlepszą kiełbasę, czy szynkę. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:

  • 2 kg chudego mięsa wieprzowego
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • 4 g tymianku
  • 5 liści laurowych
  • 4 g rozmarynu
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 500 g soli

 

PRZYGOTOWANIE:

Umyj i osusz ręcznikiem papierowym mięso wieprzowe. Jeśli posiada, odetnij ostrym nożem nadmiar tłuszczu.

 

W miseczce, wymieszaj tymianek, pieprz, rozmaryn i zmielone liście laurowe oraz kolendrę. Z każdej strony natrzyj mięso przygotowaną mieszanką przypraw i ziół.

 

Przełóż mięso do pojemnika, zasyp grubo solą i wstaw do lodówki na 2 dni. Od czasu do czasu przewróć mięso na drugą stronę.

 

Po 2 dniach wyjmij mięso z lodówki, wypłukaj je pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.

 

Tym razem bez soli, ponownie natrzyj mięso przyprawami i owiń w czystą, suchą gazę. Umieść mięso w lodówce lub w innym wentylowanym i chłodnym miejscu na 2 tygodnie.

 

 

Musisz pamiętać, że mięso przechowywane w lodówce, trzeba co drugi dzień odwrócić. Smacznego!

error: Content is protected !!