W moim domu gości na stole od wielu lat i zawsze robię ją z prawdziwą przyjemnością. Na moim Świątecznym stole nie może jej zabraknąć. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Z całego kurczaka wytnij skórę uważając, aby pozostała w możliwie jak największym kawałku i pousuwaj kości.
2. Potem, mięso pokrój na mniejsze kawałki, dopraw do smaku słodką papryką, czosnkiem granulowanym i solą. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut.
3. Na rozgrzanej patelni z olejem, podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę i pokrojone pieczarki. Następnie, dodaj mięso i smaż jeszcze przez 10 minut. Odstaw do wystygnięcia.
4. Po tym czasie, do farszu dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki, zioła, pistacje i wymieszaj. Przygotowany farsz, ułóż na skórce i ciasno owiń. Całość zabezpiecz nitką.
5. Roladę, owiń szczelnie folią aluminiową.
6. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200° C, przez 50 minut.
7. Gotową roladę, wyjmij z piekarnika i przełóż na deskę. Odstaw do wystygnięcia. Potem, zdejmij folię aluminiową oraz nitkę i wstaw do lodówki. Gotowe!
Podawaj na zimno, pokrojoną w grube plastry. Na świątecznym stole, wygląda przepięknie. Smacznego!