Świąteczna Sałatka Śledziowa – Moi bliscy, nie wyobrażają sobie bez niej żadnych Świąt

W moim domu podczas Świąt Bożego Narodzenia nie może zabraknąć sałatki śledziowej. Znam wiele przepisów, jednak przygotowana w ten sprawdzony sposób jest po prostu najlepsza.

Bez względu na okoliczności, sałatka śledziowa króluje na moim stole, a moi bliscy mówią, że Święta bez niej nie istnieją! Do dzieła!

SKŁADNIKI:
  • 4 buraki
  • 4 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 3 jajka
  • 250 g filetów śledziowych
  • 1/2 cebuli
  • majonez do smaku
  • sól, pieprz i zioła do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Buraki, ziemniaki i marchewkę, ugotuj wcześniej do miękkości. Jajka ugotuj na twardo.

2. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, przełóż do miseczki i zalej niewielką ilością wody z łyżką octu. Odstaw do marynowania na 15-20 minut.

 

3. W tej wersji sałatki śledziowej, warstwy warzyw układamy od końca. Rozłóż folię spożywczą na blacie roboczym.

 

4. Zacznij od buraków: Na rozłożona folię, zetrzyj buraki na tarce o grubych oczkach i uformuj w kształcie  prostokata. Lekko posól.

5. Jako drugą warstwę, zetrzyj marchewkę na tarce o grubych oczkach. Posmaruj ją majonezem.

6. Trzecia warstwa to ziemniaki, starte na tarce o grubych oczkach. Lekko posól i posmaruj majonezem.

 

7. Czwartą warstwą, są pokrojone w kosteczkę lub starte na tarce jajka. Lekko posól i wysmaruj majonezem.

8. Kolejna warstwa, to pokrojone na małe kawałki filety śledziowe.

9. Na koniec, posyp przygotowana wcześniej cebulką.

10. Teraz, bardzo delikatnie owiń folią wszystkie warstwy sałatki i lekko dociśnij. Wtedy nie będzie się rozpadać podczas nakładania. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Gotowe!

Przed podaniem, ozdób sałatkę majonezem, startym na tarce jajkiem oraz świeżymi ziołami. Życzę Zdrowych i Spokojnych Świąt!

error: Content is protected !!