Świąteczna szynka z czosnkiem – Doskonała na Świąteczny stół dla miłośników aromatycznych i wyrazistych smaków

Czasy w których doskonałe szynki czekały długi czas w zamrażarce na wyjątkowe okazje już dawno minęły. Taką wyjątkową okazją są niewątpliwie Święta, pełną gamę wyboru szynek znajdziemy na półkach wszystkich sklepów.

 

Nie ma się jednak co oszukiwać, najlepsza szynka to jest taka którą zamarynujemy i upieczemy samodzielnie w domu. Wystarczy przygotować genialną marynatę ze sprawdzonych składników i dodać kilka aromatycznych dodatków. Od teraz szynka na Świątecznym stole, zawsze będzie się wprost rozpływać w ustach. Do dzieła!

SKŁADNIKI:
  • 2 kg surowej szynki
  • 3 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • Słodka papryka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Olej

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Dobrej jakości mięso z szynki pokrój na plastry, umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj plastry mięsa przeciśniętym przez praskę czosnkiem i wstaw do lodówki na 2 godziny.

 

2. W naczyniu żaroodpornym, poukładaj naprzemiennie plastry szynki i pokrojoną w piórka cebulę. Całość, dopraw do smaku solą, pieprzem i słodką, czerwoną papryką.

 

3. W miseczce, wymieszaj sos sojowy z koncentratem pomidorowym i polej przygotowana mieszanką mięso w naczyniu.

 

4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 150°C, przez 45 minut pod przykryciem, a następnie zdejmij pokrywkę i piecz kolejne 45 minut. Gotowe!

 

Świąteczną szynkę czosnkową, możesz podać na stół na gorąco lub na zimno. Doskonale smakuje w towarzystwie lekkich, świeżych surówek. Wesołych Świąt!

error: Content is protected !!