Doskonałym sposobem na walkę z infekcjami, wzmocnienie odporności, kaszel i chrypkę jest domowy syrop z buraka.
Przygotujesz go w każdej chwili i bez trudu, co jest ważne przy złym samopoczuciu i towarzyszących mu dolegliwościach.
Bomba witaminowa, przygotowana z buraka jest również bezpieczna dla dzieci, a co najważniejsze, smakuje całkiem dobrze.
Spotkałam się z wieloma przepisami, ale te są w mojej rodzinie od wielu lat.
Każdy z nich jest prosty i szybki w przygotowaniu, możesz wypróbować wszystkie i wybrać ten ulubiony dla siebie.
Oprócz działania przeciwzapalnego i wzmacniającego odporność, syrop z buraka odkwasza organizm, wspomaga odkrztuszanie, łagodzi kaszel i ból gardła, zmniejsza chrypkę i ułatwia oddychanie.
#1 Startego na tarce buraka, gotuj w niewielkiej ilość i wody przez pół godziny
Kiedy wystygnie, dodaj tyle miodu, ile buraków. Wzbogacisz również jego smak, dodając trochę soku z cytryny lub pomarańczy.
#2 Wydrąż dużego buraka, polej miodem lub posyp go cukrem.
Po jakimś czasie, burak sam zacznie puszczać sok.
#3 Z pomocą sokowirówki lub wyciskarki, wyciśnij sok z buraka i pomieszaj w proporcjach pół na pół z miodem.