Tarty sernik – Lekki, delikatny i puszysty deser na każdą okazję. Zrobisz go w zaledwie 30 minut

To najłatwiejszy i najsmaczniejszy sernik, jaki kiedykolwiek jadłam. Z czystym sumieniem polecam przepis wszystkim miłośnikom prostych i szybkich deserów oraz zapracowanym Paniom domu, które nie posiadają wybitnych zdolności kulinarnych.

 

 

Lepiej od razu przygotuj podwójną porcję, bo znika ze stołu błyskawicznie. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 400 g twarogu z wiaderka
  • 140 g miękkiego masła
  • 10 łyżek tłustej śmietany
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, dodaj jajka, 50 g cukru, masło i jedną łyżkę śmietany.

2. Wymieszaj dokładnie składniki i ugnieć ciasto. Potem, uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na 15 minut.

 

3. W tym czasie, przygotuj serowe nadzienie: Do twarogu z wiaderka, dodaj 4 łyżki śmietany i pozostały cukier. Wymieszaj składniki mikserem, do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

4. Schłodzone ciasto, podziel na dwie części. Jedną część ciasta, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, bezpośrednio do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadź warstwę ciasta równomiernie na całej powierzchni. Drugą część ciasta zetrzyj na tarce do osobnej miski – za chwilę będzie potrzebne.

 

5. Na pierwszą warstwę ciasta, wyłóż równomiernie masę serową, a wierzch posyp drugą częścią tartego wcześniej ciasta.

6. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 30-35 minut. Gotowe!

 

Przed podaniem, posyp tarty sernik cukrem pudrem. Ten sernik świetnie smakuje również na gorąco. Smacznego!

error: Content is protected !!