Twarogowe Kieszonki z Jabłkiem – Niskokaloryczny i pyszny deser, który często piekła moja babcia

Jeśli lubisz korzystać z przepisów, które dają gwarancję szybkości i łatwości przygotowania, ten jest idealny dla Ciebie! Niezwykłe twarogowe ciasto, bez masła i jajek jest kruche i delikatne, a aromatyczne jabłkowe wnętrze sprawi, że Twoi bliscy zakochają się w nich od pierwszego kęsa.

 

 

Zdrowe i smaczne kieszonki na kefirze, będą rewelacyjnym zamiennikiem dla sklepowych ciastek bez względu na to, ile będą Cię kosztowały. Proste, naturalne i łatwo dostępne składniki nie pozostawią Cię obojętną, wobec tego przepisu.

Dosyć gadania, zabierz się do pracy!

 

SKŁADNIKI
  • 250 g twarogu
  • 100 g kefiru lub jogurtu naturalnego
  • 250 g mąki
  • 1-2 jabłka
  • 10 łyżeczek cukru
  • 0,5 g soli
  • cynamon
  • cukier puder

 

PRZYGOTOWANIE

1. Twaróg rozgnieć widelcem i dodaj 9 łyżeczek cukru i 0,5 g soli. Wszystko dokładnie wymieszaj mikserem.

2. Następnie, dodaj kefir i mąkę. Zagnieć ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne.

3. Obrane jabłka pokrój na cienkie plasterki, aby łatwiej i szybciej się upiekły.

 

4. Rozwałkuj ciasto na grubość 2-3 mm i pokrój na kwadraciki o wymiarach około 5 x 5 cm.

5. Na każdym ułóż plasterek jabłka, posyp cukrem i cynamonem, a następnie zawiń, jak na zdjęciu. Pamiętaj, aby jabłka układać po przekątnej, łatwiej je zawiniesz.

6. Ułóż kieszonki na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem.

 

7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 ° C przez 20 minut, na złoty kolor.

8. Gotowe kieszonki wyjmij z piekarnika, przykryj ściereczką i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Zostało tylko posypać cukrem pudrem i można zajadać. Smacznego!

Kieszonki są kruche, ale też miękkie i aromatyczne.

 

 

Do filiżanki gorącej, aromatycznej herbaty będą idealne. Wypróbuj ten prosty przepis i podziel się nim z przyjaciółmi!

error: Content is protected !!