Zdrowe i smaczne kieszonki na kefirze, będą rewelacyjnym zamiennikiem dla sklepowych ciastek bez względu na to, ile będą Cię kosztowały. Proste, naturalne i łatwo dostępne składniki nie pozostawią Cię obojętną, wobec tego przepisu.
Dosyć gadania, zabierz się do pracy!
1. Twaróg rozgnieć widelcem i dodaj 9 łyżeczek cukru i 0,5 g soli. Wszystko dokładnie wymieszaj mikserem.
2. Następnie, dodaj kefir i mąkę. Zagnieć ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne.
3. Obrane jabłka pokrój na cienkie plasterki, aby łatwiej i szybciej się upiekły.
4. Rozwałkuj ciasto na grubość 2-3 mm i pokrój na kwadraciki o wymiarach około 5 x 5 cm.
5. Na każdym ułóż plasterek jabłka, posyp cukrem i cynamonem, a następnie zawiń, jak na zdjęciu. Pamiętaj, aby jabłka układać po przekątnej, łatwiej je zawiniesz.
6. Ułóż kieszonki na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem.
7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 ° C przez 20 minut, na złoty kolor.
8. Gotowe kieszonki wyjmij z piekarnika, przykryj ściereczką i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Zostało tylko posypać cukrem pudrem i można zajadać. Smacznego!
Kieszonki są kruche, ale też miękkie i aromatyczne.