Udka z kurczaka z ziemniakami – Gdy tylko wystawię je na stół znika w kilka chwil

 

Dziś przygotujemy przepyszne udka z kurczaka z ziemniakami.

 

Ten przepis jest wyjątkowy i z pewnością przypadnie Wam do gustu. Chociaż nie jestem profesjonalnym kucharzem, bardzo lubię gotować dla mojej rodziny. Kto w Waszej rodzinie najczęściej gotuje? Podzielcie się swoimi historiami!

 

  1. Składniki:
    • 5 udek z kurczaka
    • Sól dla smaku
    • 0,5 cebuli
    • 2 liście laurowe
    • 5-6 ziaren pieprzu
  2. Przygotowanie:
    • Ugotuj udka z kurczaka z cebulą, liśćmi laurowymi i pieprzem, aż będą całkowicie ugotowane.
    • Oddziel mięso od kości i drobno je pokrój.
    • Ugotuj 1 kg ziemniaków, a następnie je rozgnieć.
    • Dodaj mięso, pietruszkę, 1 jajko, sól i pieprz do ziemniaków, dobrze wymieszaj.
    • Uformuj duże „nogę kurczaka”, skondensuj masę.
    • Zanurz w masie jajecznej (3 jajka, dobrze wymieszane) i obtocz w bułce tartej.
    • Smaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju roślinnym (700-800 ml).
    • Podawaj z mieszanką sałat.

 

Podzielcie się przepisem ze znajomymi i rodziną. Smacznego!

error: Content is protected !!