Boczniaki posiadają wiele potrzebnych składników odżywczych np. cynk, fosfor, potas, białka, żelazo oraz węglowodany. Dzięki tym grzybom znacznie poprawia się praca jelit, skutecznie usuwają metale ciężki oraz toksyny z organizmu i poprawia się odporność. Codzienne jedzenie boczniaków znacznie obniża cholesterol.
Nie trzeba być wybitnym specjalistom, aby uprawiać odpowiednio grzyby. Najważniejsze jest poznać technologię oraz postępować zgodnie ze wszystkimi zasadami bezpieczeństwa.
Potrzebować będziesz grzybni oraz gleby.
Odpowiednie przygotowanie gleby.
Najlepszymi podłożami są łuski słonecznika, łuska gryki, słoma jęczmienna, oraz kolby kukurydzy. Nie używaj trocin oraz wiórków , ponieważ ciężko , aby wyrosły na nich boczniaki. Odpowiednio zmiażdżonych surowców będziesz potrzebować około 8-10 kg.
Warto glebę potraktować gorącą para, wtedy będzie odpowiednio nawilżona, miękka, sprężysta oaz wolna od pleśni. Zmiażdżone surowce gotuj przez godzinę , po upływie tego czasu umieść pod prasą i wystudź , aby miały 25 stopni.
Odpowiednie przygotowanie grzybni, następnie sadzenie boczniaków.
Odpowiednią grzybnię kupisz w gospodarstwie, które zajmuje się uprawa grzybów. Z jednego kilograma grzybni możesz wyhodować nawet 5 kg boczniaków.
1. Na samym początku zdezynfekuj całe powierzchnie robocze. Połącz grzybnię wraz z podłożem, w stosunku 0,5 cm grzybni na 5 cm ziemi.
2. Przygotowaną mieszankę wsyp do odpowiedniej torby, której objętość wynosi 10-15 kg. Sterylnym nożem ponacinaj ze wszystkich stron 0,5-1 cm nacięcia.
3. Tak przygotowaną torbę zawieś pionowo, wtedy tlen równomiernie będzie się wydobywał. Odpowiednia temperatura powinna wynosić 22 stopnie.
4. Przez 10-15 dni będzie trawa okres inkubacji. Wtedy gleba odpowiednio się nagrzeje. Zanim pojawią się boczniaki, koniecznie spryskaj całe torby wodą. Pamiętaj, aby nie wietrzyć tego pomieszczenia , gdyż boczniaki muszą mieć odpowiednią wilgotność oraz dwutlenek węgla.
5. Gdy grzyby się pojawią , musisz zacząć przestrzegać bardzo ważnych warunków, są nimi: minimum dwa razy dziennie podlewaj, maksymalnie 4 razy powinno być wietrzone pomieszczenie, temperatura musi być obniżona do 10 stopni oraz przez co najmniej 8 godzin powinny dostawać światło.
6. Około 14 dni później pojawi się kolejna fala. Wszystkich fal jest 4 , jednak najwięcej plonu bo aż 75% jest podczas dwóch pierwszych fal. Gdy grzyby przestana się pojawiać , podłoże to możesz wykorzystać jako nawóz do utworzonych nowych torb.
Pomieszczenia w jakich powinno się uprawiać grzyby.
1. Idealnym pomieszczeniem jest piwnica z odpowiednim oświetleniem lub szklarnia. Nie próbuj uprawiać grzybów w swoim domu. Wydzielają one zarodniki, przez które występuje kaszel oraz powstawać może astma. Powinna występować duża wilgotność , a wtedy pojawia się pleśń.
2. W pomieszczeniu gdzie znajduje się grzybnia nie można być dłużej niż 2 godziny. Koniecznie do zakrycia buzi używaj gazy lub maseczki.
3. Twoje zbiory muszą być zawsze całe zebrane w odpowiednim czasie.
Przez cały rok możesz cieszyć się świeżymi zbiorami. Koniecznie pokaż znajomym ten artykuł , może i oni zaczną uprawiać boczniaki.