Genialne połączenie smaków w aromatycznej, pikantnej zalewie możesz zachować na dłużej – zamykając je w słoiku. Wtedy sięgniesz po nie zawsze wtedy, kiedy tylko będziesz miała na nie ochotę. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Kapustę zaparz w wrzątku przez ok. 20 minut, Potem wyjmij ją z wody, wystudź i oddziel liście. Powykrawaj również ich twarde części.
2. Przygotuj nadzienie:
Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę, marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, paprykę oczyść z nasion i pokrój w paski, a papryczkę chili w cieniutkie plasterki.
Teraz, podsmaż cebulkę na rozgrzanej patelni z olejem, następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, marchewkę, paprykę i papryczkę chili. Podsmażaj do miękkości często mieszając, potem zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia.
3. Gotowy farsz, zawijaj w liście kapusty – tak jak tradycyjne gołąbki. Następnie, poukładaj je w dużych, wysterylizowanych słoików. Do słoików, między gołąbki powkładaj również pokrojonego w paski buraka.
4. Czas na marynatę: W 1 litrze wody, wymieszaj ocet, sól, cukier, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Doprowadź marynatę do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez kilka minut.
5. Gołąbki, poukładane w słoikach, zalej marynatą, zamknij szczelnie pokrywki i sterylizuj przez ok. 25 min. Następnie wyjmij słoiki z wody, przykryj ręcznikiem i odstaw do wystygnięcia. Gotowe!