Warzywne kotleciki – Lekkie, zdrowe i smaczne. Można się nimi zajadać bez żadnych wyrzutów sumienia

Warzywa, to bardzo ważny produkt,niezbędny w codziennej diecie zarówno dorosłych jaki dzieci.

Poznaj przepis na kotleciki warzywne, które pięknie wyglądają i nikt obok nich nie przejdzie obojętnie. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 400g mieszanki ulubionych warzyw (mogą być mrożone),
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • sól, pieprz, majeranek lub ulubione przyprawy do smaku.

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Warzywa umyj, oczyść i zblanszuj we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Następnie je wystudź i drobno pokrój. Potem dodaj jajka i mąkę.

Pamiętaj, że świeżość jajek należy zawsze sprawdzić przed dodaniem ich do potrawy (np. do miseczki). W przeciwnym razie, całe danie będzie się nadawać do wyrzucenia, gdy jajko okaże się zepsute.

 

 

2. Masę warzywną dobrze wymieszaj, uformuj zgrabne kotleciki i smaż na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek przez co najmniej 4 minuty – do miękkości, na złoty kolor. Gotowe!

 

Warzywne kotleciki, najlepiej smakują na gorąco w towarzystwie ryżu lub kaszy, polane śmietaną lub jogurtem z ziołami. Smacznego!

error: Content is protected !!