Wieprzowina pod pierzynką – Aromatyczne dodatki, tworzą danie doskonałe. Nikt mu się nie oprze

Delikatne, soczyste i kruche mięso pod serową pierzynką to doskonałe, sycące danie dla całej rodziny. Szybkie wykonanie i niewielki zestaw podstawowych składników to dodatkowy plus dla wszystkich zapracowanych Pań domu, ceniących swój czas spędzony w kuchni. Jestem pewna, że Twoi bliscy podziękują Ci za pyszny obiad lub wyjątkową, ciepłą kolację. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI:
  • 1 kg mięsa wieprzowego
  • 250 g sera żółtego
  • czosnek
  • 3 cebule
  • 3 ziemniaki
  • 2 pomidory
  • sól, pieprz
  • majonez
  • natka pietruszki lub koperek

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na średniej wielkości kawałki. Przełóż do miski i dopraw do smaku solą i pieprzem, według uznania.

2. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę, cebulę obierz i pokrój w piórka, a pomidory w pół plasterki. Ser zetrzyj na tarce, pietruszkę lub koperek posiekaj.

 

3. Do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, układaj kolejno warstwami: Mięso, cebulę, ziemniaki i pomidory. Wierzch wysmaruj majonezem.

4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 1 godzinę.

 

5. Pod koniec pieczenia, posyp wierzch zapiekanki startym serem, czosnkiem i zieleniną. Gotowe!

 

Delikatne mięso, pod serową pierzynką, podawaj na gorąco. Smacznego!

error: Content is protected !!