Wyjątkowy sernik z makiem – Genialne ciasto, które na Świątecznym stole prezentuje się wyjątkowo pięknie

W moim domu są dwa najbardziej ulubione ciasta , które koniecznie muszą znaleźć się na Świątecznym stole.

Do niedawna, sernik i makowiec królowały w Święta. Teraz, piekę sernik z makiem, który przechodzi najśmielsze oczekiwania moich gości i stał się prawdziwym hitem Świąt. Teraz podczas jednego pieczenia, serwuję dwa ulubione ciasta… w jednym. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 190 g mąki
  • 90 g masła
  • Szczypta soli
  • 80 g cukru

 

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
  • 450 ml mleka
  • Jajko
  • 60 g masła
  • 150 g twarogu
  • 90 g cukru
  • 90 g kaszy manny
  • 100 g maku
  • Szczypta soli

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W garnku z pomocą trzepaczki, wymieszaj mleko, masło cukier i mak. Na małym ogniu doprowadź do wrzenia.

2. Następnie, powoli dodawaj kaszę mannę i gotuj do miękkości. Gotową masę odstaw do wystygnięcia.

3. W osobnej misce, wymieszaj roztrzepane jajka z twarogiem i szczyptą soli.

4. Teraz, do masy twarogowej dodaj wystudzoną masę makową i całość dobrze wymieszaj.

5. Teraz przygotuj ciasto kruche: Blenderem, wymieszaj masło, szczyptę soli, cukier i mąkę. Potem zagnieć jednolite ciasto.

6. Gotowe 3/4 ciasta, przełóż do formy tworząc boki. Wypełnij formę z ciastem masą twarogową i wygładź. Wierzch ciasta, posyp na całej powierzchni pokruszonym, pozostałym ciastem.

7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 45-50 minut – aż się zarumieni. Gotowe!

 

Pamiętaj, aby po upieczeniu nie wyjmować ciasta z piekarnika zanim całkowicie nie wystygnie. Potem wstaw do lodówki na 1 godzinę. Smacznego!

error: Content is protected !!