Przygotujesz ją z prostych i łatwo dostępnych składników, a większość z nich i tak zazwyczaj masz już w swojej kuchni. Łatwość i szybkość przygotowania sprawi, że będziesz serwować ja swoim bliskim często i z prawdziwą przyjemnością. Gwarantuję, że ten smak zachwyci każdego bez wyjątku, do dzieła!
1. Umytą cukinię ze skórką, pokrój w plastry o grubości około 0,5 cm. Przełóż ja do miski, posyp solą i odstaw na 20 minut, aby puściła wodę.
2. Ziemniaki umyj, obierz ( młode ziemniaki zostaw ze skórką) i pokrój w plastry o grubości ok. 3 mm. Przełóż je do osobnej miski. Boczek, pokrój w cienkie plastry.
3. Naczynie żaroodporne, wysmaruj razem z brzegami olejem.
4. Zapiekankę układaj warstwami w kolejności: Odsączona z wody cukinia, przeciśnięty przez praskę czosnek, plasterki boczku i plasterki ziemniaków. Naczynie przykryj folią aluminiową.
5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 20 minut. Po tym czasie zdejmij folię i piecz kolejne 20 minut, aż wierzch zapiekanki pięknie się zarumieni. Gotowe!
Zapiekankę, podawaj na gorąco, posypaną posiekaną natką pietruszki i z ulubioną surówką. Smacznego!