Znana na całym świecie kuchnia włoska słynie z różnorodności sosów i prostych, ale pysznych dań. A najlepsze w tym wszystkim jest to, że Włosi lubią dobrze zjeść i nie mają problemów z otyłością.
Tajemnica tkwi w produktach, jakie używają. Musi to być makaron domowy, ręcznie robiony, pizza z małą ilością składników, na cienkim cieście, ale za to z niesamowitym, domowym sosem. Jeśli chodzi o potrawy z warzyw, zasada jest taka sama. Muszą być zwyczajnie świeże i ze sprawdzonego źródła.
Pomijanie posiłków nie jest dobrym zwyczajem, więc jeśli po długim dniu pracy musisz przygotować nie tylko dobry, ale i zdrowy posiłek dla całej rodziny, ta dietetyczna zapiekanka z bakłażanem jest idealną potrawą. Ponieważ zapiekanka piecze się w piekarniku, wystarczy Ci również czasu na wysłuchanie nowinek szkolnych…Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
-
3 bakłażany
-
1 kg pomidorów
-
100 g parmezanu
-
100 g mozzarelli
-
5 łyżek oliwy z oliwek
-
1 pęczek bazylii
-
sól do smaku
-
pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Umyj, obierz ze skórki i pokrój pomidory w grubszą kostkę. Następnie przełóż je do garnka i duś przez 10 minut. Nie zapomnij dodać soli i pieprzu do smaku.
2. Bakłażany pokrój w cienkie plasterki (o grubości do 1 cm), posól i odstaw na 5 minut, aby puścił sok.
3. Na półsuchej patelni lekko podsusz plastry bakłażana. Powinien być lekko zarumieniony.
4. Posiekaj drobno bazylię, parmezan zetrzyj na tarce, a mozzarellę drobno pokrój.
5. Wysmaruj formę lub naczynie żaroodporne olejem i rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
6. Układaj naprzemiennie bakłażana, a następnie pomidory i bazylię. Wierzch posyp startym parmezanem i mozzarellą.
7. Piecz zapiekankę w rozgrzanym piekarniku przez pół godziny.
Zapiekankę z bakłażanem możesz podawać również do pieczonych ziemniaczków lub w towarzystwie dowolnego mięsa.