Zapiekanka z bakłażanem – Pyszna i lekka kolacja dla całej rodziny

Znana na całym świecie kuchnia włoska słynie z różnorodności sosów i prostych, ale pysznych dań. A najlepsze w tym wszystkim jest to, że Włosi lubią dobrze zjeść i nie mają problemów z otyłością.

 

Tajemnica tkwi w produktach, jakie używają. Musi to być makaron domowy, ręcznie robiony, pizza z małą ilością składników, na cienkim cieście, ale za to z niesamowitym, domowym sosem. Jeśli chodzi o potrawy z warzyw, zasada jest taka sama. Muszą być zwyczajnie świeże i ze sprawdzonego źródła.

Pomijanie posiłków nie jest dobrym zwyczajem, więc jeśli po długim dniu pracy musisz przygotować nie tylko dobry, ale i zdrowy posiłek dla całej rodziny, ta dietetyczna zapiekanka z bakłażanem jest idealną potrawą. Ponieważ zapiekanka piecze się w piekarniku, wystarczy Ci również czasu na wysłuchanie nowinek szkolnych…Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 3 bakłażany
  • 1 kg pomidorów
  • 100 g parmezanu
  • 100 g mozzarelli
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 pęczek bazylii
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Umyj, obierz ze skórki i pokrój pomidory w grubszą kostkę. Następnie przełóż je do garnka i duś przez 10 minut. Nie zapomnij dodać soli i pieprzu do smaku.

2. Bakłażany pokrój w cienkie plasterki (o grubości do 1 cm), posól i odstaw na 5 minut, aby puścił sok.

 

3. Na półsuchej patelni lekko podsusz plastry bakłażana. Powinien być lekko zarumieniony.

4. Posiekaj drobno bazylię, parmezan zetrzyj na tarce, a mozzarellę drobno pokrój.

 

5. Wysmaruj formę lub naczynie żaroodporne olejem i rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

6. Układaj naprzemiennie bakłażana, a następnie pomidory i bazylię. Wierzch posyp startym parmezanem i mozzarellą.

 

7. Piecz zapiekankę w rozgrzanym piekarniku przez pół godziny.

 

Zapiekankę z bakłażanem możesz podawać również do pieczonych ziemniaczków lub w towarzystwie dowolnego mięsa.

Smacznego!

error: Content is protected !!