Zapiekanka z Brokuła i Kalafiora – To zdrowe i pyszne niebo w gębie.
43 657
Zapiekanka z brokułem i kalafiorem, to świetny pomysł na przemycenie tych cennych w witaminy warzyw do menu naszych pociech. Jest nie tylko zdrowa, ale i łatwa w przygotowaniu. Oszczędzasz swój cenny czas i delektujesz się pysznym daniem.
To danie spodoba się tym Paniom, które mają dość codziennej kombinacji: ziemniaki i mięso lub ryż i mięso, no i zupa. W końcu zapiekanka z brokułów i kalafiora jest nie tylko smaczna, ale także wyjątkowo dietetyczna. Możesz również dodać do niej kawałki mięsa lub podać zapiekankę warzywną do dań mięsnych. Do dzieła!
SKŁADNIKI
500 g kalafiora
500 g brokułów
150 g masła
1 szklanka mleka
2 łyżki mąki
150 g twardego sera
zioła
przyprawy i sól do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Podziel brokuła i kalafior na różyczki. Następnie zagotuj w garnku lekko osoloną wodę i blanszuj je przez 3 minuty od momentu ponownego zagotowania się wody. Potem odcedź i pozostaw do wystygnięcia.
2. W międzyczasie przygotuj sos beszamelowy. W małym garnku roztop masło i wsyp mąkę. Podgrzewaj i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
3. Potem dodaj mleko, przyprawy i sól. Ciągle mieszaj sos przez 10 minut, aby nie było grudek. Gdy zgęstnieje, usuń go z ognia.
4. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem, a następnie wlej połowę sosu na spód naczynia i poukładaj różyczki brokułów i kalafiora równomiernie na całej powierzchni.
5. Zalej je pozostałym sosem i piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.
6. 5 minut przed końcem pieczenia, posyp tartym serem i ziołami. Smacznego!
Jeśli zdecydujesz się dodać do zapiekanki mięso pamiętaj, że czas przygotowania automatycznie się wydłuży.