1. Umyte i obrane ziemniaki, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
2. Wyciśnij z nich wodę i rozłóż połowę równomiernie, na dnie wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego.
3. Dopraw do smaku solą, pieprzem (opcjonalnie ulubionymi przyprawami i ziołami).
4. Umytego i oczyszczonego fileta z kurczaka, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w plastry.
5. Przełóż pokrojonego fileta do miski, dodaj kwaśną śmietanę i miękkie masło.
6. Obraną cebulę, pokrój w kosteczkę i dodaj do kurczaka. Wszystko dobrze wymieszaj.
7. Kurczaka ze śmietaną i cebulą rozłóż na ziemniakach równomiernie na całej powierzchni.
8. Przykryj kurczaka, pozostałą porcją ziemniaków, dopraw do smaku solą, pierzem i przyprawami, a następnie posyp całość startym na tarce o grubych oczkach serem.
9. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 175°C, przez 45 minut. Gotowe!