Zapiekanka Ziemniaczana z Klopsikami – Pełny, rozgrzewający i sycący obiad na chłodny, ponury dzień.
2 347
Zapiekankę ziemniaczaną z klopsikami, przygotowuję zawsze wtedy, gdy nie mam zbyt wiele czasu na zrobienie zakupów, a domownicy lada chwila zjawią się przy stole.
Na taką okazję, zawsze mam w zamrażalniku mięso mielone, a pozostałe składniku bez problemu znajdę w swojej kuchni.
Pyszny i sycący obiad, który jednocześnie zapiekasz w piekarniku jest doskonałą propozycją dla wszystkich zapracowanych Pań. Domownicy z pewnością docenią tak szybkie, soczyste i efektowne danie obiadowe. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI
-
200 g mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego
-
500 g ziemniaków
-
150 g ryżu
-
1 marchewka
-
0,5 cebuli
-
200 ml wody
-
1 łyżka przecieru pomidorowego
-
2 łyżki oleju
-
2 łyżki śmietany
-
50 g twardego sera
-
sól
-
przyprawy do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Ugotuj ryż na pół miękko. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a cebulę w drobną kostkę. Podsmaż warzywa na patelni.
2. Wymieszaj ryż z mięsem mielonym i uformuj kulki o średnicy około 4 cm.
3. Obrane i umyte ziemniaki, pokrój w talarki.
4. Nasmaruj formę lub naczynie żaroodporne olejem. Kulki mięsne i ziemniaki, możesz ułożyć według własnego uznania.
5. Następnie przygotuj aromatyczny, kremowy sos: Wymieszaj śmietanę, wodę i koncentrat pomidorowy z solą i przyprawami. Zalej sosem ziemniaki z klopsikami i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
6. Po 15 minutach posyp zapiekankę startym twardym serem i zapiekaj jeszcze przez 5 minut do czasu, aż ser całkowicie się roztopi.
7. Przed podaniem, udekoruj zapiekankę świeżymi ziołami. Smacznego!
Zapiekanka jest bardzo sycąca i soczysta. To świetna alternatywa dla smażonych ziemniaków i zwykłych kotletów mielonych. Możesz równie dodać warzywa sezonowe, tj: papryka lub pomidory. Dzięki temu danie będzie jeszcze smaczniejsze.