Kapusta, pieczona w rękawie wraz z kurczakiem jest bardzo delikatna i niezwykle aromatyczna, co dodatkowo uatrakcyjnia to danie. To zupełnie nowe połączenie zwyczajnych i łatwo dostępnych składników, z których powstaje niezwykłe danie. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. W misce, wymieszaj olej z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sosem adżika (możesz zastąpić go pastą paprykową lub pomidorową).
2. Ćwiartki kurczaka umyj, przekrój na dwie części i włóż do miski z marynatą. Natrzyj każdy kawałek kurczaka, owiń miskę folią i wstaw do lodówki na 30-40 minut.
3. W tym czasie, pokrój obraną cebulę w piórka, marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a kapustę poszatkuj. Wymieszaj warzywa, dopraw solą, pieprzem, polej olejem. Wymieszaj i ugnieć rękoma warzywa z przyprawami.
4. Przyprawioną kapustę ułóż płasko w rękawie do pieczenia, na nią poukładaj marynowanego kurczaka, a na wierzch kawałki masła.
5. Tak przygotowanego kurczaka, piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 45 minut. Gotowe!