Odkąd upiekłam kurczaka w ten właśnie sposób, moja rodzina nie chce jeść innego. Genialna marynata z dwoma składnikami, które zawsze masz w swojej kuchni sprawia, że kurczak jest miękki, soczysty i wyjątkowo smaczny, a jego skórka chrupiąca. Poznaj przepis na kurczaka idealnego! Do dzieła!
1. Umyj i oczyść kurczaka, a następnie osusz go ręcznikiem papierowym. Przełóż go do miski i posól do smaku.
2. Teraz przygotuj marynatę: Do miski przełóż keczup, majonez, słodką paprykę i majeranek. Wszystko dobrze wymieszaj. Potem natrzyj mięso w przygotowanej marynacie i odstaw 2 godziny.
3. Naczynie żaroodporne, wysmaruj olejem i włóż do niego marynowanego kurczaka. Posyp papryką chili i przekrojonym na 4 części czosnkiem. Przykryj naczynie folią aluminiową.
4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni C, przez 50 minut na złoty kolor.