Złote roladki- z pysznym i nietypowym nadzieniem. Tak przygotowane smakują dosłownie każdemu.
Wspaniałym mięsem, które można przygotować na różne sposoby jest drób. Jest bardzo dużo przepisów , gdzie główną rolę odgrywa właśnie filet z kurczaka. Zastosowanie fileta z kurczaka jest na prawdę duże, gdyż można go dodać do sałatek, przygotować go jako danie główne lub idealnie pasuje jako szybka oraz pyszna przekąska.
Poniżej znajdziesz wspaniały przepis na roladki z fileta z kurczaka. Zaskakującym nadzieniem będą warzywa z dodatkiem orzechów włoskich oraz roztopionego sera. Tak przygotowane danie zasmakuje wszystkim domownikom.
LISTA SKŁADNIKÓW:
-
Pół kg piesi z kurczaka
-
Jajko
-
100 g serka topionego śmietankowego
-
Marchew
-
Cebula
-
Bułka tarta
-
40 g orzechów włoskich
-
Sól
-
Pieprz
-
Olej słonecznikowy
SPOSÓB WYKONANIA:
1. Wcześniej umyte filety na mniejsze kawałki pokrój , następnie za pomocą tłuczka je rozbij i przypraw solą oraz pieprzem.
2. Za pomocą tarki zetrzyj na dużych oczkach obraną marchew, następnie obraną cebulę pokrój na mniejsze kawałki. W małym garnuszku rozgrzej olej słonecznikowy, następnie podsmaż na nim pokrojoną cebulę , a po jakimś czas dodaj również startą marchewkę , całość przez kilka minut dokładnie podsmażaj. Potem przypraw pieprzem oraz solą.
3. Na mniejsze kawałki pokrój ser topiony i dodaj go do garnuszka, całość dokładnie wymieszaj, do momentu aż całkowicie roztopi się ser.
4. Całość przenieś do wysokiej miski, następnie dodaj drobno pokrojone orzechy i wszystko dokładnie wymieszaj.
5. Na początku rozbitego fileta połóż łyżkę przygotowanego farszu i mocno zwiń, tak aby powstała roladka. Z każdym kolejnym kawałkiem fileta postępuj tak samo. Przełóż roladki do roztrzepanego jajka, następnie obtocz je dokładnie w bułce tartej.
6. Na patelni z dodatkiem oleju słonecznikowego smaż wszystkie roladki z każdej strony na złoty kolor.
7. Aby uniknąć nadmiaru tłuszczu połóż usmażone roladki na ręcznik papierowy. Idealnie smakują z frytkami oraz pysznym sosem tatarskim. Życzę smacznego!