Mąż nagle przestał jeść kotlety i prosi o gotowanie zrazów ukraińskich – Są jeszcze smaczniejsze niż rolady tradycyjne.

Zrazy ukraińskie bardzo dobrze nadają się dla osób, które kochają smaczne i satysfakcjonujące jedzenie, a także szanują gotowanie.

 

W rzeczywistości są to kotlety z cebulą i sosem, które zadziwiająco dobrze komponują się z prawie każdym dodatkiem. Spróbuj, palce lizać.

 

 

W takim przypadku nie musisz obawiać się obecności cebuli w naczyniu. Stosowany jest tylko jako wzmacniacz smaku. Oprócz tego musisz wziąć więcej mięsa i inne składni, których używasz na co dzień. A rezultatem okaże się kulinarna bomba!

 

ZRAZY Z CEBULĄ

SKŁADNIKI

  • 400 g mięsa
  • 250 g cebuli
  • 300 g kwaśnej śmietany (20%)
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • pęczek świeżego koperku
  • 2 łyżeczki ziarnistego pieprzu
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki oleju roślinnego

 

PRZYGOTOWANIE

Pokrój mięso na kawałki o grubości 1 cm. Ubij z obu stron, dodaj sól i pieprz, a następnie włóż do pojemnika na żywność tak, aby nasiąkły przez 15 minut. Połowę cebuli pokrój w cienkie półpierścienie. Wlej do nowego pojemnika i dodaj sól, ocet, pieprz, cukier i trochę koperku. Cebulę marynuj oddzielnie od mięsa przez około 10 minut.

 

Teraz, gdy minął czas marynowania, wyjmij mięso i cebulę. Na każdy kawałek mięsa włóż porcję cebuli i zwiń w małą roladkę. Następnie obtocz w mące. Smaż mięso na złoty kolor.

 

Na osobnym talerzu połóż apetyczne rumiane roladki. A na patelni z resztą mąki usmaż pozostałą połowę cebuli, po drobnym posiekaniu. Do tej cebuli dodaj śmietanę, kilka łyżek mąki i paprykę. Na sam koniec dodajemy drobno posiekany koperek i trochę wody, by z masy powstał dobry sos .

 

Teraz nadszedł czas, aby roladki włożyć na patelnię z sosem. Sos powinien je całkowicie pokryć. W przeciwnym razie będziesz musiała dolać więcej wody. Danie duś w przykrytym garnku na małym ogniu przez około 40 minut. Danie gotowe.

 

Te roladki bardzo dobrze komponują się z prawie każdym dodatkiem. Ryżem, kaszą gryczaną, makaronem, puree ziemniaczanym – na pewno będzie pysznie.

Spróbuj poeksperymentować. Na przykład w ostatniej chwili dodaj do roladek starty ser. To jeszcze bardziej zagęści sos i nada potrawie rozpoznawalny kremowy smak. Ci, którzy kochają zielenie i nie mogą powstrzymać swoich impulsów – posiekaj pietruszkę i dodaj do sosu.

Najważniejsze, żeby być zadowolonym. Smacznego!

error: Content is protected !!