Wieprzowina świetnie komponuje się z wszystkimi warzywami oraz owocami. Świetnie smakuje jako pieczeń z pomarańczą, śliwką lub morelą.
Zrazy wieprzowe według przepisu mojej babci z pysznym wnętrzem, to danie na które moi bliscy zawsze czekają z niecierpliwością. A co najciekawsze, zrazy zawsze znikają z talerzy ekspresowo dlatego robię podwójną porcję. Bez względu na to czy z ryżem czy z ziemniakami – dokładka jest obowiązkowa. Do dzieła!
1. Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na cienkie plastry. Potem, każdy plaster dodatkowo rozbij tłuczkiem, posyp pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Przełóż do miski i wstaw do lodówki na pół godziny.
2. Po tym czasie, plastry mięsa oprósz solą i na każdym ułóż ogórka pokrojonego wcześniej wzdłuż na cztery części i kawałek sera, pokrojonego w kilkucentymetrowe słupki.
3. Zwiń plastry mięsa w rulon i zabezpiecz brzegi wykałaczką. Teraz usmaż zrazy na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony.
4. Podsmażone zrazy, przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni C, przez ok. 12 minut. Gotowe!