Smak tych zrazów wieprzowych, zostanie z Tobą na długo. Nie da się o nich łatwo zapomnieć

Uwielbiam zrazy, jednak wołowina nie zawsze gości na mojej liście codziennych zakupów. Odkąd dostałam od babci przepis na zrazy wieprzowe, to danie gości na moim stole bardzo często.

 

Wieprzowina świetnie komponuje się z wszystkimi warzywami oraz owocami. Świetnie smakuje jako pieczeń z pomarańczą, śliwką lub morelą.

Zrazy wieprzowe według przepisu mojej babci z pysznym wnętrzem, to danie na które moi bliscy zawsze czekają z niecierpliwością. A co najciekawsze, zrazy zawsze znikają z talerzy ekspresowo dlatego robię podwójną porcję. Bez względu na to czy z ryżem czy z ziemniakami – dokładka jest obowiązkowa. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 500g mięsa wieprzowego
  • 100-130g twardego sera żółtego
  • 2-3 ogórki kiszone
  • pieprz, sól
  • 2 łyżki soku z cytryny

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na cienkie plastry. Potem, każdy plaster dodatkowo rozbij tłuczkiem, posyp pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Przełóż do miski i wstaw do lodówki na pół godziny.

 

2. Po tym czasie, plastry mięsa oprósz solą i na każdym ułóż ogórka pokrojonego wcześniej wzdłuż na cztery części i kawałek sera, pokrojonego w kilkucentymetrowe słupki.

 

3. Zwiń plastry mięsa w rulon i zabezpiecz brzegi wykałaczką. Teraz usmaż zrazy na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony.

 

4. Podsmażone zrazy, przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni C, przez ok. 12 minut. Gotowe!

 

Pyszne, delikatne i kruche zrazy wieprzowe, najlepiej smakują w towarzystwie ziemniaków lub frytek oraz z kaszą lub ryżem i koniecznie z buraczkami lub surówką ze świeżych warzyw. Smacznego!

error: Content is protected !!