Aromatyczna zupa ziemniaczana z klopsikami – Lekki i sycący posiłek dla wszystkich, dbających o zdrową dietę swoich bliskich
Wbrew pozorom, zupy stanowią bardzo ważną część naszej codziennej diety. Dietetycy zalecają spożywanie zup, nawet kilka razy w tygodniu.
Doskonałą i zdrową zupę, można przygotować bardzo szybko i z produktów znanych nam wszystkim i przede wszystkim lubianych przez każdego. Zdecydowanie obalam dziś mit, że dietetyczne i zdrowe zupy są nudne i nie zachwycają swoim smakiem. Poznaj przepis na genialną zupę ziemniaczaną z klopsikami, którą przygotujesz z łatwo dostępnych produktów i jest niezwykle smaczna. Bliscy z pewnością poproszą o dokładkę. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
-
400 g mielonego mięsa wołowego
-
1 jajko
-
1/2 łyżki stołowej kaszy manny
-
1 cebula
-
1 marchewka
-
3 ziemniaki
-
1 pomidor
-
1 pęczek pietruszki
-
1/2 papryki
-
1 ząbek czosnku
-
2-3 liście laurowe
-
sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Mięso mielone, dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj jajko i dobrze wymieszaj.
2. Aby klopsiki były delikatne i soczyste, zdradzam mały sekret: Do mielonego mięsa dodaj 1/2 łyżki kaszy manny i ponownie wymieszaj.
3. Z przygotowanego mięsa mielonego, uformuj małe kulki (aby mięso nie przyklejało się do dłoni, zwilż je wodą). Klopsiki poukładaj na talerzu obok siebie i wstaw do lodówki.
4. W tym czasie, doprowadź do wrzenia wodę w dużym garnku, potem dodaj pokrojoną w kostkę cebulę.
5. Następnie, dodaj obraną i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę.
6. Obrane i umyte ziemniaki, pokrój dowolnie: w kostkę lub w paski i dodaj do garnka, doprawiając do smaku solą.
7. Gdy woda w garnku, zacznie ponownie wrzeć, dodawaj stopniowo klopsiki. Całość, gotuj na wolnym ogniu przez 15–20 minut.
8. Teraz, dodaj pokrojonego w drobną kostkę pomidora, który doda zupie lekko kwaskowy smak.
9. Kolejnym dodanym składnikiem, będzie umyta i oczyszczona z nasion papryka, pokrojona w paski oraz posiekana natka pietruszki.
10. Na koniec, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek i liście laurowe. Gotuj na małym ogniu, przez kolejne 2-3 minuty.
11. Potem, zdejmij z ognia i odstaw na 30 minut. Gotowe!